Nieuws

Avondklok – Werkgeversverklaring en Eigen verklaring

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is dan verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. De avondklok is in ieder geval tot woensdag 10 februari 04.30 uur van kracht.

Het kan voor jouw werk noodzakelijk zijn om tijdens de uren van de avondklok toch naar buiten te gaan. In dat geval heb je een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ nodig. Deze verklaring maak je zelf aan in de portal van de SBOH onder de tegel ‘Verklaring avondklok’. De instructies voor het aanmaken van de verklaring staan in de portal. 
Het is niet nodig om de verklaring te printen. Het is voldoende als je deze digitaal kunt laten zien. Zorg er dus voor dat je – vóórdat je tijdens de uren van de avondklok gaat werken – de werkgeversverklaring hebt gedownload op je mobiele telefoon.

De SBOH is niet op de hoogte van de tijdstippen waarop je werkt. Dit staat als zodanig op de werkgeversverklaring vermeld. Het legt bij jou de verantwoordelijkheid om heel zorgvuldig met de werkgeversverklaring om te gaan. Gebruik de verklaring echt alleen als het voor jouw werk noodzakelijk is om tijdens de uren van de avondklok naar buiten te gaan.

De overheid geeft aan dat artsen in opleiding worden beschouwd als werknemer  van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Als je van jouw opleider of opleidings/stage-instelling een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ krijgt, gebruik die dan in plaats van de verklaring van de SBOH.

Als je tijdens de uren van de avondklok naar buiten gaat, moet je ook in het bezit zijn van een Eigen verklaring Avondklok. Deze heb je - als je voor het werk naar buiten gaat - nodig naast de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’.