content header
24 september 2024

EuGMS 2024

Van 18 tot 20 september 2024 vond in Valencia het 20e congres van de European Geriatric Medicine Society (EuGMS) plaats. Dit jaarlijkse congres richt zich op professionals in de ouderenzorg. Samen met SOON organiseerden wij als SBOH de congresreis en waren we met 50 opleiders en stafmedewerkers aanwezig.

Marlies Telgenkamp, Joas Duister, Annette van der Laan en ik vertegenwoordigden onze organisatie. Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de ouderenzorg gingen we op pad. Het was voor mij de eerste keer om in mijn functie als accountmanager zorg gelegenheid te hebben meerdere dagen in een specifiek vakgebied te duiken. Het thema van dit jaar was 'From Healthy Aging to Complex Needs', waarbij de focus lag op de overgang van gezonde veroudering naar de toenemende zorgbehoeften bij complexe geriatrische patiënten. Naast wetenschappelijke plenaire presentaties, waren er interactieve sessies over o.a. AI en de-medicalisering bij ouderen. 

Wat direct opviel: de sfeer was energiek en leergierig, met veel mogelijkheden om nieuwe contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. Deze uitwisseling onderstreepte de internationale dimensie en de gedeelde uitdagingen in de zorg voor ouderen. Tijdens het congres hebben we bijvoorbeeld contact gelegd met een tweekoppige delegatie uit Hongarije, wat leidde tot een vruchtbaar gesprek over een mogelijke toekomstige samenwerking op het gebied van ouderenzorg. Met specifiek de interesse vanuit Hongarije hoe de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is geregeld in Nederland.

Een bijzondere activiteit was een door SOON georganiseerde excursie aan verschillende verpleeghuizen in de omgeving van Valencia. De dag begon met een boeiende voordracht door Lisette de Leeuw, manager van een Spaans verpleeghuis, die ons een kijkje gaf in de verpleeghuiszorg in Spanje. Ze schetste een zorgsysteem dat anders werkt dan we in Nederland gewend zijn. Na haar voordracht en de discussie hierover vertrokken we in kleine busjes richting de verpleeghuizen.

Mijn groep arriveerde bij een verpleeghuis met 150 bewoners, waar we zeer hartelijk werden ontvangen door de arts en locatiemanager. Onze eerste indruk was een wat massaal ogend verpleeghuis, maar al snel viel op dat er juist veel warmte en persoonlijke aandacht voor de patiënten was! Tijdens de uitleg over de missie en visie van het verpleeghuis, viel op dat de bewoners vrij konden rondlopen en een actieve rol spelen in het dagelijks leven, waarbij zij bijvoorbeeld de mogelijkheid kregen om vanuit commissies o.a. keuzes te maken over het menu en de muziek tijdens het eten. Dit pastte goed bij de wens om bewoners zoveel mogelijk regie te geven over hun eigen leven.

Het verpleeghuis had een breed scala aan faciliteiten: van een fysiotherapieruimte, kapper, podoloog, SEH-kamer en ziekenboegafdeling tot een snoezelkamer voor de meest kwetsbare bewoners. Op organisatorisch vlak viel op dat er één arts aanwezig was en de nachtzorg bemand werd door slechts één verpleegkundige, drie zorgassistenten en een receptionist. Wel was een dienstarts op te roepen vanuit achterwacht, maar tijdens vakanties zaten ze ook weleens periodes zonder arts. Wat ons verraste, was de beperkte betrokkenheid van Spaanse artsen bij verpleeghuiszorg. Spaanse artsen geven met name de voorkeur aan werken in ziekenhuizen, waardoor vooral buitenlandse artsen in deze verpleeghuizen werkzaam zijn. Een opvallend verschil met Nederland, waar specialist ouderengeneeskunde een erkende specialisatie is.

Wat mij vooral bijbleef van dit verpleeghuisbezoek, was de balans tussen het respect voor autonomie van bewoners, de wens tot afbouw van medicatie en het gebruik van technologie, gecombineerd met de uitdagingen van personeelsbezetting en medische zorg in Spaanse verpleeghuizen.

Op de tweede avond werd er een interessante discussiebijeenkomst gehouden voor zowel opleiders als aios ouderengeneeskunde in El Coso, een charmante eetgelegenheid aan het strand. Na een ludiek spel waarbij iedereen fanatiek meedeed, hebben we gezamenlijk geborreld en van spaanse tapas genoten terwijl iedereen kon bijpraten. Op de laatste congresdag konden er o.a. presentaties van de wetenschappelijke posters bijgewoond worden, waar ook onze aioto’s aan bijgedragen hebben. Tot slot kon het mooie Valencia met alle sinaasappelbomen verkend worden, voor iedereen weer huiswaarts keerde.

Het was een inspirerende congresreis vol waardevolle ontmoetingen en nieuwe inzichten. Wie weet zien we onze Hongaarse collega’s binnenkort in Nederland om hen verder te laten kennismaken met het mooie vak van specialist ouderengeneeskunde!

Door: Merel Holstege, Accountmanager zorg cluster 1, afdeling externe relaties & strategie

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!