content header
03 september 2024

Fusie huisartsopleidingen AMC en VUmc: Huisartsopleiding Amsterdam UMC

Na jaren van zorgvuldige voorbereiding zijn de huisartsopleidingen van AMC en VUmc gefuseerd. Per 1 september 2024 is er één krachtige en toekomstbestendige huisartsopleiding voor de opleidingsregio Noord-Holland, Zuidwest Flevoland en Twente: Huisartsopleiding Amsterdam UMC. De opleiding werkt in de regio samen met meer dan 700 huisartsopleidingspraktijken alsook met meer dan 200 stagelocaties in GGZ-instellingen, ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Beste van beide werelden

De fusie van de twee Amsterdamse huisartsopleidingen is een direct gevolg van de fusie van AMC en VUmc. Het samenvoegen van twee opleidingen, elk met hun eigen karakter, was geen gemakkelijke opgave. In 2021 werd de fusie daarom zorgvuldig uitgestippeld. Vanaf dat moment maakten alle medewerkers deel uit van het fusieproject. Met gebundelde krachten kan de opleiding nog beter op de snelle ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg inspelen en de kwaliteit van het onderwijs verder versterken. 
 
“Op locatie VUmc was het wekelijks onderwijs meer vraaggestuurd, op locatie AMC meer aanbodgericht. In de nieuwe opleiding is voor een mengvorm gekozen: het beste van beide werelden! Door de fusie hebben de huisartsen in spé voortaan meer keuze; zowel in stageplekken als in keuzeonderwijs. En dankzij de fusie is de expertise van de docenten verbreed,” aldus Judy van Es en Rob Dijkstra hoofden van de huisartsopleiding. 
 
Jaarlijks leidt de nieuwe opleiding zo’n 200 huisartsen op, wat neerkomt op een kwart van alle Nederlandse huisartsen. De nieuwe opleiding streeft ernaar om binnen haar rijke leeromgeving kleinschaligheid te waarborgen, ook binnen een grootschalige context. Dit doet ze door onderlinge betrokkenheid te bevorderen en te blijven werken met kleine onderwijsgroepen. 

Vooruitblik

  • Deze fusie markeert niet het einde, maar juist het begin van een nieuw hoofdstuk. Er wordt gewerkt aan voortdurende ontwikkeling van de opleiding waarbij goed gekeken wordt naar wat er in de maatschappij speelt. Zo hebben bijvoorbeeld de thema's Diversiteit & Inclusie en Planetary Health een duidelijke plek in de opleiding, en is er oog voor het welzijn van aios en medewerkers. 
  • Locatie: Het onderwijs vindt, afhankelijk van de aiosgroep, plaats in het HvA Nicolaes Tulphuis & Tania Leonhuis (naast locatie AMC) of in het OZW-gebouw op de VU-campus. De dependance in Twente blijft onderdeel van de nieuwe huisartsopleiding. 

Lees hier meer over de Huisartsopleiding Amsterdam UMC.

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!