content header
15 juni 2023

SBOH tevreden met het Capaciteitsplan 2024-2027 van het kabinet

Het onderzoek onder basisartsen, dat wij in onze brandbrief onder de aandacht hebben gebracht, gaat nu inderdaad plaatsvinden. Goed nieuws wat ons betreft. Dit onderzoek is namelijk cruciaal om inzicht te verkrijgen in het opleidingsreservoir van basisartsen.

Het is belangrijk te begrijpen waar deze basisartsen zijn, hoe wij hen kunnen bereiken en wat de beweegredenen zijn om gemiddeld vier jaar te wachten voordat zij beginnen met een medische vervolgopleiding. We zijn ook benieuwd naar de effecten van de aangekondigde maatregelen om onder andere meer huisartsen op te leiden, de verdeling van opleidingsplaatsen anders in te richten en instroom van geneeskundestudenten te matigen.

Als werkgever voor deze artsen in opleiding pakken wij graag deze handschoen mede op. Daarom zijn we blij met de subsidie van het ministerie van VWS aan SBOH voor een actieve promotie van deze opleidingen. Er ligt een grote uitdaging om meer basisartsen te verleiden tot een vervolgopleiding bij SBOH. We hebben meer huisartsen, artsen ouderengeneeskunde, artsen M+G, forensische geneeskunde artsen, verslavingsartsen en artsen verstandelijk gehandicapten nodig. Zodat we samen kunnen zorgen voor voldoende goed opgeleide zorgprofessionals.

Als SBOH maken we ons met het actieplan ‘tegengaan artsentekort’ al geruime tijd hard voor het inzetten van een mix aan acties om meer artsen buiten het ziekenhuis op te leiden. Doel is richting te geven aan de dialoog met politiek en partners in de zorg om te komen tot de juiste maatregelen waardoor meer jonge artsen gaan kiezen voor een vervolgopleiding tot geneeskundig specialist buiten het ziekenhuis. SBOH roept verder op om meer aandacht te hebben voor artsenberoepen buiten het ziekenhuis tijdens de opleiding geneeskunde en de coschappen geneeskunde. Ook is het volgens ons belangrijk de opleiding en de uitoefening van het artsenvak in de praktijk beter te laten aansluiten op de huidige tijdsgeest, zoals het belang van een gezonde werk-privébalans.

Downloads

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!