content header
09 oktober 2024

Het Financieele Dagblad: ‘We hebben meer generalistische dokters nodig’

Het FD sprak Marlies Telgenkamp, onze voorzitter van de Raad van Bestuur, over het artsentekort buiten het ziekenhuis.

Nederland kampt met een tekort aan artsen buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen en verslavingsartsen. Hoewel er voldoende afgestudeerde artsen zijn, blijft een kwart van de opleidingsplekken voor huisartsen en zelfs 60% voor sociaal geneeskundigen onbezet. Marlies Telgenkamp, Raad van Bestuur van SBOH, benadrukt het belang van generalisten voor de zorg van de toekomst: "Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen."

Cruciale ingrepen
Telgenkamp vestigt haar hoop voor de korte termijn op twee belangrijke ingrepen om het artsentekort aan te pakken:

  1. Financiële drempels verlagen: SBOH en andere betrokken partijen hopen €50 miljoen los te krijgen bij het ministerie van VWS. Dit geld is nodig om de financiële drempel te verlagen. In extreme gevallen kunnen afgestudeerde artsen met werkervaring, zoals zaalartsen, tot wel €2.500 bruto per maand inleveren om te beginnen aan bijvoorbeeld de opleiding tot huisarts. Dit is een aanzienlijke drempel, vooral voor artsen met een jong gezin en een hypotheek. De salarissen voor artsen in opleiding buiten het ziekenhuis moeten daarom omhoog, aldus Telgenkamp: "De waardering voor de verschillende opleidingen moet echt veranderen."  Het baart Telgenkamp dan ook grote zorgen dat VWS fors lijkt te gaan bezuinigen op publieke gezondheid.
  2. Aanpassing van het curriculum van de opleiding geneeskunde: Uit een enquête van De Geneeskundestudent blijkt dat 83% van de studenten tijdens hun zesjarige opleiding nooit in aanraking is gekomen met artsenberoepen buiten het ziekenhuis. De huisarts kennen ze nog wel, maar daarna wordt het snel minder. Om dit te verbeteren, pleit Telgenkamp ervoor dat bepaalde vakgebieden misschien een coschap (of tijd) moeten inleveren om ruimte te maken voor ervaring buiten het ziekenhuis. "De opleiding zal niet langer worden, dus de verdeling moet anders," zegt ze.

Het tekort aan artsen buiten het ziekenhuis kan deels worden opgelost als afgestudeerde artsen dankzij betere voorlichting en voorwaarden kiezen voor een loopbaan buiten het ziekenhuis. "We kunnen geen dokter missen", benadrukt Telgenkamp. De juiste verdeling van artsen is essentieel voor de toekomstige zorginrichting, waar samenwerking tussen verschillende medische professionals cruciaal zal zijn.

Lees hier hele artikel

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!