content header
07 oktober 2024

WONCA 2024

Van 25 tot 28 september 2024 vond in Dublin, Ierland, het jaarlijkse WONCA-congres plaats, een belangrijke internationale bijeenkomst voor huisartsen. Thema van dit jaar was ‘The Changing nature of Family Medicine – Cultivating the Future'. 

SBOH organiseerde dit jaar wederom de congresreis, waar we met een diverse groep van opleiders en stafmedewerkers aanwezig waren. Marlies Telgenkamp, Joas Duister, Annette van der Laan en ik vertegenwoordigden SBOH op het congres. Het was een goede gelegenheid om de laatste ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde te bespreken en ervaringen uit te wisselen met collega’s uit binnen- en buitenland.

Het congres vond plaats in het moderne Convention Centre Dublin. Tijdens de openingsceremonie zorgde Celtic Extreme voor een muzikale touch met een indrukwekkende drumsessie, gecombineerd met tapdansers die de Ierse cultuur prachtig tot leven brachten. Dit zorgde voor een unieke start van het congres en gaf meteen een energieke impuls aan de dag.

Na de ceremonie en een welkomstdrankje genoten we van een diner in ons hotel, The Mayson.

De door de Werkgroep Europese Samenwerking (WES) van LOVAH georganiseerde 'Gouden Wikkel' selectie, leidde ons tijdens de congresdagen als gids door het uitgebreide WONCA-programma.

Belangrijke onderwerpen tijdens de plenaire presentaties waren o.a.: AI, klimaatverandering als bedreiging voor de global health en de inspirerende sessie door Nederlander Niels Chavannes over digitale innovaties, alsmede workshopsessies over bijvoorbeeld de teruglopende instroom van huisartsen en verandermanagement.

Op donderdag stond de interessante discussiebijeenkomst voor Nederlandse aios en huisartsen op het programma, waarin prikkelende stellingen over de organisatie van de zorg, digitalisering van consulten en de rol van aios in hun laatste opleidingsmaanden werden besproken. Deze bijeenkomst was absoluut een hoogtepunt, waarbij aios en opleiders actief deelnamen en er levendige discussies ontstonden.

Daarna vond de Nederlandse receptie (georganiseerd door NHG-SBOH) plaats in het Anantara The Marker Hotel, alwaar speeches vanuit NHG, SBOH, LHV en de LOVAH de saamhorigheid versterkten en iedereen met elkaar kon bijpraten.

Op vrijdag was er geregeld om in een lokaal van het congrescentrum een bijzonder moment bij te kunnen wonen: de livestream van de herdenking van huisartsdocent Jurgen Damen, een waardevol en emotioneel eerbetoon dat vanuit het Erasmus MC werd uitgezonden.

Na de congresdag was er gelegenheid door Dublin te wandelen met tot slot een gezamenlijk diner in het sfeervolle Merchants Arch, waarna de avond feestelijk en dansend werd afgesloten bij de Dutch Party, georganiseerd door LOVAH en WES.

De terugreis op zaterdag gaf ons de tijd om terug te blikken op de vele inzichten die we tijdens het congres hebben opgedaan en na te denken over hoe we deze kunnen toepassen in ons dagelijks werk.

De WONCA 2024 was een inspirerende en leerzame ervaring, waarin kennisuitwisseling en samenwerking centraal stonden. We kijken terug op een waardevolle congresreis en zien ernaar uit om de opgedane inzichten te vertalen naar de praktijk in Nederland.

Door: Merel Holstege, Accountmanager zorg cluster 1, afdeling externe relaties & strategie

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!