[ Bekijk de online versie ]

Nieuwe Cao SBOH

Beste {{firstname}},

Als jouw werkgever zijn we blij om te kunnen vertellen dat er overeenstemming is bereikt over het nieuwe pakket aan arbeidsvoorwaarden voor 2024. We hebben hierover in de afgelopen periode intensieve en vruchtbare gesprekken gevoerd met de vakbond LAD. Met de nieuwe Cao SBOH als resultaat! Goed nieuws is dat het is gelukt tegemoet te komen aan een groot deel van de wensen die door de verschillende aios-verenigingen zijn neergelegd.  
  
Concreet houdt de nieuwe Cao SBOH het volgende voor jou in:
 • Per 1 januari 2024
  • Een salarisverhoging van 6,69%.
   Je ontvangt met de salarisbetaling over de maand maart een nabetaling over de maanden januari en februari. 
  • Een verhoging van de reiskostenvergoeding naar € 0,23 netto per kilometer.
  • Een verhoging van de thuiswerkvergoeding naar € 2,35 netto.
  • Een fit+duurzaamheidsvergoeding van € 24,42 bruto per maand per fte voor uitgaven op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Je ontvangt deze vergoeding standaard bij het salaris. Je hoeft hiervoor geen kosten te declareren.
 • Per 1 maart 2024
  • Een verhoging van het congres- en scholingsbudget naar € 25,-. 
  • Een verhoging van de vergoeding voor hotelovernachtingen naar € 100,- per nacht. Je kunt nu ook van de regeling voor een hotelovernachting gebruik maken als je door het reizen met het openbaar vervoer een reistijd hebt van meer dan 1,5 uur enkele reis. 
  • Een aanpassing van het tarief voor dienstreizen naar € 0,23 netto per kilometer. Dit betekent dat je voor dienstreizen die je vanaf 1 maart in opdracht van de opleidingsinstelling maakt de volgende categorie in Declaree kiest 'dienstreizen opleidingsperiode'.  
In de nieuwe cao is ook een aantal regelingen aangepast om de zorg voor een kind beter te combineren met werk. Zo wordt je salaris tijdens aanvullend geboorteverlof vanaf 1 maart 2024 doorbetaald. En kun je na de bevalling 24 maanden in plaats van 9 maanden onder werktijd borstvoeding geven of kolven. 
  
Deze cao biedt jullie voor 2024 een verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Wat daarbij nog goed is om te weten: we blijven ons natuurlijk hard maken om jullie salaris als arts in opleiding buiten het ziekenhuis in lijn te brengen met het salaris van jullie collega’s die hun opleiding in het ziekenhuis volgen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de subsidie die wij ontvangen structureel verhoogd wordt. Uit deze subsidie betalen wij namelijk jullie salaris en opleiding. Het gelijktrekken van salarissen is wat ons betreft belangrijk want samen moeten we zorgen voor voldoende en goed opgeleide zorgprofessionals. We zullen dit onder de aandacht blijven brengen!
  
Tot slot, alle afspraken voor de Cao SBOH 2024 vind je in het onderhandelaarsakkoord dat wij met de LAD gesloten hebben. We passen in de komende weken de cao-tekst samen met de LAD aan. De tekst is daarna op onze website te vinden.
  
Met vriendelijke groet,
  
Marlies Telgenkamp en Anita Bouwman
Raad van Bestuur