Overige veelgestelde vragen
opleiding tot huisarts
Wie betaalt bij een prikaccident de kosten die een patiënt/cliënt maakt voor een laboratoriumonderzoek?
Als bij een prikaccident (of een snij-, spat-, krab of bijtaccident) een laboratoriumonderzoek door PrikPunt wordt geadviseerd, worden de kosten daarvan door PrikPunt betaald. PrikPunt verrekent dit niet met zorgverzekeraars; een eigen risico voor de patiënt/cliënt is dan ook niet van toepassing.
Mag ik naast mijn dienstverband bij de SBOH ook bij een andere werkgever werken? En mag dat ook als ik onbetaald verlof of ouderschapsverlof heb?
Je mag tijdens jouw opleiding – en ook tijdens een periode van verlof, zoals onbetaald verlof of ouderschapsverlof – ook bij een andere werkgever dan de SBOH werken. Dit worden nevenwerkzaamheden genoemd. Wel geldt daarbij de voorwaarde dat deze werkzaamheden verenigbaar zijn met de opleiding. Zo moet je bijvoorbeeld wel voldoende tijd en energie hebben voor jouw opleidingsactiviteiten.
Let er goed op dat als je nevenwerkzaamheden als arts verricht, je verzekerd bent voor beroepsaansprakelijk en -rechtsbijstand. Je bent namelijk bij de SBOH alleen verzekerd voor jouw opleidingsactiviteiten en niet voor jouw nevenwerkzaamheden. Vraag dit zo nodig na bij de werkgever waar je naast jouw dienstverband bij de SBOH gaat werken. Als de nevenwerkzaamheden incidenteel van aard zijn, dan geldt hiervoor een uitzondering. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over verzekeringen.
Kan ik bij SBOH deelnemen aan een Fietsplan?
Nee, SBOH heeft geen ‘Fietsplanregeling’.
Bij een Fietsplan kan de medewerker brutoloon inzetten voor de aanschaf van een fiets. De werkgever geeft dan een netto vergoeding voor de aanschafkosten van een fiets én brengt daarbij de aanschafkosten in mindering op het brutoloon van de medewerker. Omdat het brutoloon dan lager wordt, hoeft er minder loonbelasting op het salaris te worden ingehouden. De medewerker heeft dan een belastingvoordeel.
Maar de netto vergoeding die een werkgever aan de medewerker geeft voor de aanschafkosten van een fiets, moet door de werkgever wel ten laste gebracht worden van de fiscale vrij ruimte van de Werkkostenregeling (WKR). De vrije ruimte van de WKR is het bedrag dat een werkgever mag gebruiken voor het vergoeden van kosten die niet zomaar onbelast vergoed mogen worden. Binnen SBOH resteert geen vrije ruimte, omdat er al zoveel mogelijk kosten onbelast vergoed worden. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse netto onkostenvergoeding die je met het salaris ontvangt.
Daarom heeft SBOH geen ‘Fietsplanregeling’.
Kan ik een subsidie krijgen voor de drukkosten van mijn proefschrift?
Als je tijdens jouw dienstverband bij de SBOH promoveert, kun je bij de SBOH een subsidie aanvragen voor de drukkosten van jouw proefschrift. De SBOH verstrekt maximaal € 1.500,-.
Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Meer informatie hierover kun je vinden in de personeelsinformatie.