content header

Veelgestelde vragen over de verschillen tussen de cao van 2025 en de cao van 2024

  • Voor alle aios geldt: de incidentele verhoging van 2,8% uit de Cao SBOH 2024 wordt in de Cao SBOH 2025 omgezet naar een structurele verhoging.
  • Eveneens voor alle aios is een structurele verhoging van de salarissen van 3,2% afgesproken. 
  • Aios huisartsgeneeskunde krijgen daarnaast in 2025 een structurele verhoging van 1,57%. De incidentele bruto werkgeverscompensatie pensioen vervalt hiermee.
  • Daarnaast ontvangen aios huisartsgeneeskunde in 2025 een incidentele uitkering van 15 euro bruto per fte per maand.

In de Cao SBOH 2024 stond dat een aios minimaal 24 maanden in dienst moest zijn geweest bij een M+G-instelling voordat aios aanspraak kon maken op de salarisgarantietoeslag. In het eerdere onderhandelingsresultaat werd dit teruggebracht naar negen maanden maar was er wel een maximering van de toeslag afgesproken waardoor het salaris totaal niet meer bedraagt dan € 6.465,- bruto per maand. In het huidige onderhandelaarsakkoord is overeengekomen dat een aios vanaf 2025 minimaal negen maanden in dienst moet zijn geweest bij een M+G-instelling en vanaf 1 januari 2026 minimaal 12 maanden. De maximering blijft ongewijzigd. Ook is afgesproken dat SBOH en LAD de tekst van het cao-artikel gaan verduidelijken.

Met de LAD zijn we overeengekomen dat het hele pakket arbeidsvoorwaarden met terugwerkende kracht ingaat, met ingang van 1 januari 2025. Wij werken er de komende weken hard aan om ervoor te zorgen dat alle aios krijgen waar zij, na een definitief akkoord, recht op hebben. We hopen dit uiteraard zo snel mogelijk in orde te hebben maar de uitvoering hiervan vraagt veel tijd van onze bureauorganisatie, we willen je vragen om hier begrip voor te hebben.

We kunnen ons voorstellen dat voor aios die op dit moment negen maanden of langer aan het kolven zijn, deze regeling onverwachts komt en er weinig tijd is om eventueel aanpassingen te doen. We gaan op korte termijn in gesprek met de LAD en de aios-verenigingen om met elkaar te kijken hoe we kunnen zorgen voor een goede overgang die recht doet aan de aios en tegelijk zorgt dat de kwaliteit en continuïteit van de opleiding niet in gevaar komt.



Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!