content header

Aios Maatschappij + Gezondheid en forensische geneeskunde

In 2022 zijn 159 nieuwe aios gestart met hun opleiding. Een groot deel (76%) van onze aios kiest voor deeltijd. De opleiding tot forensisch arts is in 2022 een zelfstandige driejarige profielopleiding geworden.

SBOH is betrokken bij de volgende opleidingen: jeugdarts, medische milieukunde, arts infectieziektebestrijding, arts tuberculosebestrijding, forensisch arts en vertrouwensarts. Het eerste gedeelte van de opleiding bestaat uit een 1e fase van 2 jaar in één van de hierboven genoemde profielen. Bij afronding daarvan is men profielarts KNMG. Vervolgens kan de 2e fase worden gevolgd. Na afronding daarvan is men arts Maatschappij + Gezondheid. Dit is een geneeskundig specialisme.

De opleiding bestaat voor de 1e fase standaard uit 15 maanden bij een opleidingsinstelling en 9 maanden stage.
De 2e fase van de opleiding bestaat uit 18 maanden bij een opleidingsinstelling, 6 maanden stage en een wetenschappelijke stage van 1 dag per week gedurende de gehele 2e fase van de opleiding. Een opleidingsweek bestaat uit 4 praktijkdagen en 1 terugkomdag op het opleidingsinstituut.

De opleiding tot forensische geneeskunde is in 2022 een zelfstandige driejarige profielopleiding geworden.

Hieronder lees je de kerncijfers over aios M+G en aios forensische geneeskunde voor 2022. Er zijn ook aios M+G in dienst bij instellingen. Cijfers over deze groep aios zijn beperkt meegenomen in deze kerncijfers.

Kerncijfers

370 artsen in opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid en forensische geneeskunde

12% man

88% vrouw

Van de aios die bij ons in dienst zijn, is het grootste deel vrouw (88%). Zowel in fase 1 als fase 2. Dit percentage ligt een stuk hoger dan bij de groep geneeskundestudenten. Daar is 65% vrouw en 35% man. De aios die met fase 1 starten zijn gemiddeld wat jonger (32,9 jaar) in vergelijking met de jaren voor 2022. Aios die instromen bij fase 2 worden juist steeds ouder (gemiddeld 39,9 jaar).

Wij bieden aios de keuze om voltijd (fulltime) of deeltijd (parttime) te werken. Een groot deel van onze aios (77%) werkt parttime. Dit is het gemiddelde percentage voor beide fases van de opleiding. We maken parttime werken mogelijk, zodat aios meer tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld hun gezin.

23% voltijd

77% deeltijd

Instroom en uitstroom

In 2022 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 234 plekken toegekend voor aios Maatschappij + Gezondheid en forensische geneeskunde bij SBOH. Afgelopen jaar zijn er van de 234 plekken 159 benut oftewel 68%.

In 2022 hebben 122 aios met succes een diploma behaald. Van de aios zijn er 10 gestopt zonder diploma. Dit kan op verschillende momenten in de opleiding. En om verschillende redenen. De meeste aios stopten hun opleiding op eigen verzoek. Ruim 90% van de aios rondt de opleiding af met een diploma op zak.

Promoveren

Een aios die bezig is met promotie noemen we een aioto: arts in opleiding tot onderzoeker. In 2022 hebben meer aios dan in eerdere jaren een promotie afgerond voordat ze de opleiding begonnen. Afgelopen jaar waren er 8 gepromoveerde aios in dienst bij SBOH. 7 aios zijn nog bezig met het promotietraject. Het aantal aios dat een opleiding combineert met promotieonderzoek was daarmee afgelopen jaar groter dan ooit. En dat is goed nieuws, want de wetenschappelijke bijdrage is belangrijk voor de beroepsgroep en de kwaliteit van de opleiding.

6,3%

ziekteverzuim

Ziekteverzuim​

Het ziekteverzuim onder aios was in 2022 hoger dan in eerdere jaren, met name bij de mannen. Het komt in de buurt van het verzuimpercentage in de zorg. Het CBS-ziekteverzuimpercentage in de sector gezondheidszorg was 6,8% in 2022.

Zwangerschapsverlof

Meer dan 10% van de vrouwelijke aios wordt zwanger tijdens de opleiding. Deze vrouwen kunnen natuurlijk zwangerschapsverlof aanvragen. In 2022 ging in fase 1 van de opleiding 11,7% van de vrouwelijke aios met zwangerschapsverlof (23 vrouwen). In fase 2 maakte 4,0% van de vrouwelijke aios gebruik van het zwangerschapsverlof (5 vrouwen). Dat komt neer op 8,7% van de in totaal 370 vrouwelijke aios in 2022.

8,7%

zwangerschapsverlof

De opleiding

De opleiding arts M+G is de specialistische vervolgopleiding na de opleiding tot jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, vertrouwensarts, arts medische milieukunde en arts tuberculosebestrijding. Aios tuberculosebestrijding Frouke Procee vertelt in deze video meer over de opleiding.

Het vak

De arts Maatschappij + Gezondheid is een geneeskundig specialist die zich sterk maakt voor de publieke gezondheid. Je zorgt niet voor één, maar voor iedereen. Niet het behandelen, maar preventie is het uitgangspunt. Je signaleert risico’s voor de gezondheid van bevolkingsgroepen of de algemene volksgezondheid, geeft advies en voert interventies uit als dat nodig is. Aios tuberculosebestrijding Frouke Procee vertelt in deze video waarom je als arts M+G midden in de samenleving staat.

Klik hier om naar alle tabellen te gaan.

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!