content header

SBOH door de ogen van Daphne Konz

"Het is fijn om bij de SBOH-familie te horen. We kunnen onze aios nu voorzieningen bieden die we als relatief kleine opleiding zelf nooit voor elkaar hadden gekregen." Aan het woord is Daphne Konz. Zij is arts VG en daarnaast docent en plaatsvervangend hoofd bij de arts VG-opleiding.

Aan het woord is Daphne Konz. Zij is arts VG en daarnaast docent en plaatsvervangend hoofd bij de arts VG-opleiding. Daphne vertelt dat een belangrijke toegevoegde waarde van SBOH zit in het ontzorgen van opleidingsinstituten. Om arbeidsvoorwaarden voor aios hoeven zij zich niet meer druk te maken. Dat regelt SBOH. Gelukkig, want het is ook wel eens anders geweest. “In mijn tijd als aios arts VG was ik in dienst van de zorgorganisatie.
Er waren verschillen in de beloning van aios tussen zorgorganisaties en ook grote verschillen met bijvoorbeeld aios huisartsgeneeskunde. Als aiosvereniging probeerden we dit gelijk te trekken. Ik was echt heel blij toen onze opleiding onder de vleugels van SBOH ging vallen. Gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle 12 opleidingen die bij SBOH zijn aangesloten, is een groot verschil en geeft meer flexibiliteit als een aios van zorgorganisatie wil wisselen.”

Samenwerking 
Daphne vertelt dat 2023 voor haar het jaar van de Next Level Dokter campagne was. Zij is actief betrokken, denkt mee over content en zoekt de verbinding met de andere betrokken opleidingen. “Het is waardevol om gezamenlijk de artsenberoepen buiten het ziekenhuis op de kaart te zetten en overeenkomsten, bijvoorbeeld in sfeer en samenwerking, te benadrukken.” Daphne vertelt over een mooie ontwikkeling die is ontstaan tussen verslavingsartsen en artsen VG. In een Siilo-app wisselen zij uit hoe om te gaan met verstandelijk beperkte cliënten met verslavingsproblematiek. Ook is er samenwerking met de opleiding voor specialisten ouderengeneeskunde, waar een deel van het onderwijs over de wet Zorg en Dwang gezamenlijk gevolgd wordt.

Wetenschappelijke verdieping
Daphne koos meer dan 20 jaar geleden voor het vak arts verstandelijk gehandicapten. Nog steeds doet zij dit met veel passie en plezier, naast haar werkzaamheden in het medisch onderwijs. “Wij hebben het geluk om met een bijzondere groep cliënten te kunnen werken die unieke kenmerken hebben, zoals bijzondere genetische syndromen. Onderzoek is heel erg belangrijk omdat er nog veel vragen en lacunes zijn in dit vakgebied. Als ik nog iets aan SBOH mag meegeven, is dat wetenschappelijke verdieping en internationale uitwisseling voor aios VG die geen onderzoek doen lastig te organiseren is. Het zou helpen wanneer er ook voor die groep een fonds is waarop een beroep gedaan kan worden. Zodat aios bijvoorbeeld de kans krijgen vakgenoten te spreken tijdens internationale congressen zoals het IASSID. Uit ervaring weet ik dat dit een verrijking is en een frisse blik op de zorg in je eigen land geeft.” Daphne sluit af: “We doen het in Nederland nog niet zo gek met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!