content header
08 maart 2024

SBOH door de ogen van... Miriam Blok

Wie is Miriam Blok? Miriam heeft onlangs de tweede fase van de specialisatie arts jeugdgezondheidszorg afgerond. Ze mag zich daarmee arts M+G met profiel jeugdgezondheidszorg noemen. Miriam werkt bij de JGZ Kennemerland en is daar naast arts ook actief als praktijkopleider van aios in de eerste fase van de opleiding tot arts M+G. Samen met man, kind (en een tweede kind op weg) woont Miriam in Oegstgeest.

"Tot het laatste jaar van geneeskunde had ik alleen nog maar in het ziekenhuis gewerkt. Dat was leuk, maar ik had nog niet de richting gevonden waarin ik verder wilde. Al snel wist ik dat ik mij wilde richten op de kinderen en hun gezondheid. Wat mij opviel tijdens mijn coschap bij kindergeneeskunde is dat de aandacht vooral uitging naar de fysieke kant van het oplossen van de problemen van een kind. Terwijl ik juist ook graag aandacht wilde hebben voor het verhaal achter het kind. De verplichte onderzoeksstage zag ik als kans om mijn blik te verbreden naar de wereld buiten het ziekenhuis. Ik ging bij de GGD Den Haag en TNO onderzoek doen naar gehoorscreening bij kleuters en via dit onderzoek kon ik mijn allerlaatste keuzecoschap bij de jeugdgezondheidszorg regelen. Na één dag wist ik: ja, dit is het!"

Artsenberoepen buiten het ziekenhuis
Miriam vervolgt: “Wat ook in mij opkwam, was het inzicht dat het bijna acht jaar heeft geduurd voordat ik in aanraking kwam met een artsenberoep buiten het ziekenhuis. Dat was pas in mijn allerlaatste jaar. Toen merkte ik dat er tijdens de studie geneeskunde eigenlijk erg weinig aandacht is voor artsenberoepen buiten het ziekenhuis, terwijl er een toch een hoop artsen niet in het ziekenhuis werken. Jammer, want ik zie vooral de laatste jaren een verschuiving van coassistenten die steeds meer op zoek zijn naar een toekomst buiten het ziekenhuis en midden in de maatschappij. De campagne Next Level Dokter sluit hier naadloos op aan. Het is heel goed dat jullie de 12 opleidingen waarmee je arts midden in de samenleving kunt worden in het zonnetje zetten.” Miriam hoopt dat geneeskundestudenten en basisartsen inspiratie krijgen om te kiezen voor één van deze opleidingen. “Dan krijgen we er een hoop leuke aios buiten het ziekenhuis bij en kunnen we nog beter laten zien waarom preventie zo belangrijk is!”

Stage bij SBOH
2023 stond voor Miriam in het teken van het afronden van de 2e fase van haar specialisatie om arts M+G met profiel jeugdgezondheidszorg te worden. Ook nu wilde Miriam haar blik verbreden. Daarom benaderde zij Joas Duister van de afdeling externe relaties en strategie om te zien of het mogelijk was de keuzestagedagen bij SBOH te doen. Een kijkje in de keuken van haar werkgever. Dat kon. Miriam vertelt: “Ik heb twee dagen meegelopen. Met het idee: meer leren over de onderwerpen waar jullie mee bezig zijn, de netwerkpartners waarmee jullie om tafel zitten en meedenken hoe opleidingen verbeterd kunnen worden. Wat was het interessant! Wat mij vooral is bijgebleven is hoe veel jullie voor aios doen. Naast werkgever zijn jullie echt actief bezig om contacten te onderhouden in het zorg- en onderwijs werkveld. Het was voor mij echt een kans meer te weten over welke onderwerpen aios bij jullie terecht kunnen. Dat had ik aan het begin van mijn opleiding echt niet door. Ik vond het ook leuk om de mensen bij SBOH te leren kennen. Daardoor voelde SBOH niet meer als groot bedrijf maar echt als werkgever.”

Ook praktijkopleider
Miriam geeft aan dat het juist als arts maatschappij en gezondheid belangrijk is om breder kijken dan jouw eigen werkveld. SBOH met haar netwerk is daarbij ook heel belangrijk. “Opleiden heeft hierdoor nog meer mijn interesse gewekt. Dus daarom ben ik afgelopen jaar praktijkopleider geworden.”

Jeugdarts Next Level
Miriam geeft verder aan heel blij met de inzet van SBOH om alle aios sociale geneeskunde aan elkaar te verbinden. Door activiteiten van LOSGIO te ondersteunen en mee te denken in het project Jeugdarts Next Level. “Met een groep jeugdartsen uit heel Nederland willen we de jeugdarts beter op de kaart zetten en laten zien waarom ons vak zo belangrijk is voor de bevolking. Jullie steunen ons project op meerdere vlakken. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee.”

Tip voor SBOH
Terugkijkend op afgelopen jaar is Miriam positief over haar werkgever. “Het contact met SBOH verloopt snel en dingen worden goed opgepakt. Zaken zoals het arbeidscontract, declaraties, dat vond ik duidelijk geregeld. Wel merk ik dat het ondersteunen van ouderschapsverlof beter kan. Ik heb een tijd één dag per week ouderschapsverlof opgenomen. Dit blijkt lastig in te passen in de M+G- opleiding, want die gaat uit van modules met vaststaande deadlines waarvan niet kan worden afgeweken. Dus een tip naar jullie om je hierin nog wat meer te verdiepen hoe dit beter op elkaar te laten aansluiten.”

Miriam sluit af met de suggestie om aios te stimuleren mee te denken over ontwikkelingen bij SBOH. “Jullie zijn meer dan alleen werkgever, dus direct contact maken met aios voegt echt iets toe. En laat zien wat voor een leuke organisatie jullie zijn.”

 

Op de hoogte blijven van SBOH?

Meld je aan voor SBOH-nieuws!