Sinds 2019 zijn we als SBOH financier van de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid (M+G) en werkgever van aios M+G. De opleiding bestaat uit twee fases. In fase 1 wordt de aios opgeleid voor een specifiek profiel. Als aios M+G kun je kiezen uit verschillende profielen: jeugdarts, medisch milieukunde, arts infectiebestrijding, arts tuberculosebestrijding, vertrouwensarts en forensisch arts. De laatstgenoemde opleiding wordt in 2022 zelfstandig en maakt vanaf dan geen deel meer uit van de opleiding M+G. In fase 2 specialiseert de aios zich verder tot arts M+G.
Hieronder lees je de kerncijfers over aios M+G voor 2021. Er zijn ook aios M+G in dienst bij instellingen. Cijfers over deze groep aios zijn beperkt meegenomen in deze kerncijfers.
Kerncijfers
358 artsen in opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid
12% man
88% vrouw
Van de aios M+G die bij ons in dienst zijn, is het grootste deel vrouw (88%). Zowel in fase 1 als fase 2. Dit percentage ligt een stuk hoger dan bij de groep geneeskundestudenten. Daar is 65% vrouw en 35% man. De aios die met fase 1 starten zijn gemiddeld wat ouder (34,7 jaar) in vergelijking met de jaren voor 2021. Aios die instromen bij fase 2 worden juist steeds jonger (gemiddeld 35,7 jaar). Het lijkt er dus op dat mensen sneller doorstromen van fase 1 naar fase 2.
Wij bieden aios M + G de keuze om fulltime (voltijd) of parttime (deeltijd) te werken. Een groot deel van onze aios M+G (76%) werkt parttime. Dit is het gemiddelde percentage voor beide fases van de opleiding. We maken parttime werken mogelijk, zodat aios meer tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld hun gezin. In fase 1 werken aios M+G die parttime werken gemiddeld 75,5% van de fulltime uren. In fase 2 is dit 76,4%. Wat beide neerkomt op circa 29 uren per week. Een fulltime werkweek bij de SBOH is 38 uur.
24% voltijd
76% deeltijd
Instroom en uitstroom
In 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 220 plekken toegekend voor aios Maatschappij + Gezondheid bij de SBOH. Afgelopen jaar zijn er van de 220 plekken 157 benut. Hoewel de gerealiseerde instroom in 1 jaar met 24% is gestegen, loopt de instroom dus wel achter. Vooral bij jeugdartsen. Voor het profiel jeugdarts werd maar 54% van de beschikbare opleidingsplaatsen ingevuld.
In 2021 hebben 125 aios M+G met succes een diploma behaald. Een deel is nu gediplomeerd arts M+G, een ander deel kan nu doorstromen naar fase 2. Van de aios M+G zijn er 13 gestopt zonder diploma. Dit kan op verschillende momenten in de opleiding. En om verschillende redenen. De meeste aios M+G stopten hun opleiding op eigen verzoek. Ruim 90% van de aios M+G rondt de opleiding af met een diploma op zak.
4,3%
ziekteverzuim
9,5%
zwangerschapsverlof
Klik hier om naar alle tabellen te gaan.